Skip to content

Tehnici radioizotopice în amiloidoza cardiacă transtiretinică

00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

Amiloidoza sistemică este o boală cauzată de depunerea fibrilelor insolubile de amiloid în spațiul extracelular. Este o boală sistemică, dar în care afectarea cardiacă este foarte frecventă, în special în cazurile de amiloidoză transtiretinică (TTR).

Până de curând explorarea gold-standard pentru diagnosticul amiloidozei cardiace TTR era reprezentată de biopsia endomiocardică. Aceasta este o metodă complexă, invazivă, costisitoare și cu accesibilitate limitată.

Scintigrafia cu bifosfonați este, pe de altă parte, o metodă imagistică non-invazivă și accesibilă, care are potențialul de a identifica afectarea cardiacă în amiloidoza TTR cu o mare sensibilitate și specificitate. Dovezile științifice în sprijinul utilizării acestei metode imagistice sunt din ce în ce mai numeroase, iar ghidurile actuale de practică elaborate de societățile științifice internaționale includ scintigrafia cu bifosfonați în algoritmul diagnostic al amiloidozei TTR, menținând indicația de biopsie endomiocardica doar în cazuri particulare, în care celelalte investigații sunt neconcludente.

Acest webinar este al doilea dintr-o serie organizată de către SRMNIM printr-un grant educațional independent oferit de compania Pfizer.

Webinariile din această serie sunt organizate sub formă de activități științifice creditate ca forme de educație medicală continuă de către Colegiul Medicilor din România și își propun creșterea conștientizării medicilor specialiști în ceea ce privește utilizarea tehnicilor de medicină nuclearăîn mod particular a scintigrafiei cu bifosfonați – în diagnosticul amiloidozei cardiace transtiretinice. Prelegerile sunt susținute atât de specialiști în medicina nucleară cât și de medici specialist cardiologi, cu scopul de a sublinia importanța colaborării interdisciplinare în management-ul complex al acestor pacienți.

Coordonator

Raluca Mititelu_

Dr. Raluca Mititelu

Președinte SRMNIM

Moderator

600x600 woman

Conf. Dr. Roxana Rimbaș

Agendă eveniment

15.30 – 16.15   Role of multimodal imaging in the diagnostic of ATTR – Șef lucr. dr Silviu Stanciu - Spitalul Universitar de Urgență Militar Central București

16.15 – 17.00    Radiolabelled bisphosphonates in nuclear medicine – Prof. Dr. Cipriana Ștefănescu – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi 

17.00 – 17.45    Incidental findings in ATTR – Dr. Claudiu Stan – Institutul Clinic Fundeni

17.45 – 18.00  Questions & Answers

Înregistrare gratuită

     Accept termenii si conditiile
 
 

Începe

25 februarie 2022, ora 15:30

Se termină

25 februarie 2022, ora 18:00

Locație

Online

Organizator știintific

Societatea Română de Medicină Nucleară și Imagistică Moleculară

Specialitate

Cardiologie, Medicină Nucleară

Credite

2 puncte EMC

Contact

erika.lapusan@palomatours.com